Tuesday, November 5, 2013

Kun äidistä tulee pikkulapsi.

Jo jonkun aikaa tyttöni eskarissa ja päiväkodissa muutenkin on ollut valloillaan ihme buumi arvostella muita lapsia tähän tyyliin : ompa sulla lapsellinen paita, ompa sulla lapsellinen haalari, ompa se lapsellinen tv-ohjelma, vauvojen juttuja, tyhmiä vaatteita. 
Muistan tämän ilmiön omasta lapsuudestani, silloin sitä kutsuttiin ihan puhtaasti kiusaamiseksi eikä yritetty selitellä "No lapset on tollasia, kyllä se siitä". No mutta, kun ei se siitä. Itse olen parhaani mukaan yrittänyt omat lapset opettaa siihen että muita kunnioitetaan eikä ketään saa kiusata, kaikkien kanssa leikitään vaikkei jonkun kaveri syystä tai toisesta halua olla. Se on toiminut, kaikkien kanssa voi leikkiä vaikkei kaveri haluaisi ollakkaan.

Muutaman viikon ajan olen huomannut että tyttöni on kovin vaisu, haluaa pitää vain muutamaa samaa vaatekappaletta päiväkodissa. Ei tarvitse olla rakettitieteilijä osatakseen laskea yks+yks. Varmuuden vuoksi kysyin vielä asiasta ja tyttö kertoi että pari tyyppiä "lällättelee" aina, nyt viimeisimpänä oli mukaan otettu nuo vaatteet. Tähän asti kaikki omatekemät on kelvanneet joten harmistus oli kova itselle, miten noin pienet lapset osaa olla kuin pikku piruja ? Varmaan tulee aika että omatkin törttöilee jtn mutta silti ihmettelen miten kuusivuotias, saati neljävuotias osaa olla niin ilkeä toiselle. Tähän väliin muistan paskimman ikinä kuulemani neuvon, kun sain koulussa pienenä osakseni aika ryöpytyksen ja lintsasin rajusti, "ei haukku haavaa tee". Ihan varmasti tekee, kummasti itse muistaa ne asiat sanasta sanaan edelleen, mutta kiusaaja unohtaa. Tuloksena erikoisen omituinen itsetunto?

Mun pienen pieni tylleröinen on vasta kuusi, aivan pieni ihmisen alku joka tykkää pienten lasten jutuista. Hän tykkää vaaleanpunaisesta enemmän kuin karkista, muttei laita vaaleanpunaista enää päälle, koska se on "vauvojen". Mainitsin tästä päiväkodille ja todettiin että lapset on lapsia. "Huono tuuri" niinsanotusti meidän perheelle, sillä molemmat lapset on todella herkkiä, tyttö ehkä vielä hieman enemmän ja näin ollen ottaa asiat todella raskaasti. Ja nyt joku siellä kuitenkin ajattelee että voivoi hellanduudeli, mamin pikkumussukka ei kestä vastoinkäymisiä. Kiusaaminen ja vastoinkäyminen on kaksi aivan eri asiaa. Tähän vois todeta sen legendaarisen "ajatteleppa omalle kohalles".

No, tämä äitipä otti härkää sarvista. Nyt tyllerö meni onnesta soikeena eskariin ja heti kävi hoitajille näyttämässä mikä odotti aamulla sohvalla. Siinä niille lälläteltävää, ei varmasti löydy samanlaista eikä varmasti oo pikkuvauvojen juttu. Ja niin heittäydyin sinne kuusivuotiaan tasolle, vaihtelu virkistää kummasti. Hoitajatkin kyseli ettää "no nyt ei oo kyllä varmaan äidin tekemä" johon tyttö vastasi että "no on, äiti tekee mun kaikki vaatteet".

Parasta oli kuitenkin se ilme, kun tyttö kävi peilin edessä paitaa mallaamassa aamulla ja tuli halaamaan ja kiitti kauniisti.Kuvat on kehnoja pimeässä ilman salamaa, illalla kuvattuja, mutta eiköhän se pääpointti tule esille.
ennen aplikoinnin ompelua
20 comments:

 1. No kylläpä oli tökeröitä kommentteja tarhantädeiltä. Tuli ihan paha mieli tyttösi puolesta(omakin tyttö on herkkis), kun toiset kommentoivat "lapsellisia" vaatteita ja tarhatädit ei puutu asiaan, vaan kohauttelevat olkapäitään "Lapset on lapsia" Huoh! Ja kun miettii, että jostainhan heidän on esimerkki pitänyt saada noissa arvosteluasioissa, mistäpä muualta kuin kotoa...
  Meillä on myöskin yritetty opettaa, että ketään ei saa kiusata, eikä arvostella. Itsekin olemme yrittäneet olla arvostelematta ketään lasten kuullen. Kaikkien kaveri ei tosiaankaan tarvitse olla, mutta toimeen on tultava erilaisten ihmisten kanssa.
  Kovin järkevästi en osaa näitä mietteitäni tässä suutuspäissäni tähän laittaa, mutta toivottavasti asiani tuli selväksi :D

  Mutta mutta, hieno paita todellakin! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tosiaan vanhemmat hyvin omalla esimerkillään opettavat lapsiaan ihan huomaamattaan, en ainakaan halua uskoa että kenenkään perheessä opettamalla opetetaan olemaan toiselle inhottava.

   Delete
 2. Paita on aivan ihana! <3 Todella ihana äiti olet lapsillesi! <3 Ja erittäin hienoa, kun pidät toisten puolia!

  Ihmettelen kyllä tuota tarhatätien suhtautumista asiaan O_o.. "Lapset on lapsia".. no niinhän ne on, mutta pitääkö lasten vain kuunnella kiltisti kaikki?
  Ja tuo toinen, minkä laitoit, että ei haukku haavaa tee, niin olen kanssasi samaa mieltä, että varmasti tekee. Itselle ainakin on tehnyt ja aina sitä välillä miettii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarhatädit olikin seuraavana päivänä jo ihan eri mieltä ;)

   Delete
 3. Tää on kyllä niin hieno! :) Jossain kohtaa joudun "matkimaan" sua! ;)
  Pieninä nykyään aletaan jo toisia kiusaamaan. :( Täälä ehkä vähän vähemmän, kun on vähän lapsia ja pieni paikkakunta, mutta silti aina jollain on pahaa sanottavaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Matkiminen sallittu! Jopa suotavaa :D

   Delete
 4. Voi että, totta hitossa "lapset on tollasia" jos niiden annetaan käyttäytyä tolla lailla ilman että kukaan puuttuu asiaan muuten kuin olkapäitään kohauttamalla! :/ Kyllä tuommosesta lällättelystä pitäisi voida päiväkodin tätien(kin) lällättäjille huomauttaa, että miltä tuntuis jos joku sulle sanois samoin. Väitän, että ainakin eskarilaisten pitäis jo pystyä sen verran ajattelemaan toisenkin kantilta. Kaikki sympatia sulle ja lapsillesi!

  Mä vallan etsimällä etsin omalle eskarille sellaisia vähän lapsellisempia vaatteita, tuntui että rättikaupoissa koosta 128 alkaen kuteet oli ihan hirveitä pikkuaikuisten bilerytkyjä, joilla ei ollut mukavuuden ja käytännöllisyyden (kauneudesta puhumattakaan...) kanssa mitään tekemistä. Huh! Osaisinpa itekin ommella lapsille noin ihania ja upeita vaatteita kuin sinä...! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitoksia ihanista sanoista :) Kävin juuri kauppareissulla vaateosaston läpi, koosta 128cm eteenpäin on tosiaan sellasia pikku aikuisten vaatteita paljonkin, yhden Angry Birds mekon bongasin joka oli mun mielestä tarpeeksi lapsellinen... Mutta valtavirta määrää mitä kaupasta löytyy, ehkäpä. Itse tekeminen on sitäpaitsi hauskaa aivojen nollausta.

   Delete
 5. Kuulostaa valitettavan tutulta. Tytär myös eskarissa ja milloin tulee kommenteja vaatteista, milloin muuten ulkonäöstä. Tytär ihan normaalipainoinen, mutta pitkä ikäisekseen. Yhden kaverin mielestä ei ole tarpeeksi laiha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jotenkin aika jäätävää huomata että tää onkin aika yleinen ilmiö, kuin mitä kuvittelin :/

   Delete
 6. Kyllä, lapset ovat lapsia ja SIKSI NIILLE PITÄÄ OPETTAA ASIOITA! Nykyään ei kuuluisi kenenkään päivähoidon tai koulunkaan ammattilaisen sanoa noin. Nyt härkää sarvista ja ellei keskusteluyhteyttä löydy hoitajien kanssa niin sitten ylempien tahojen kanssa keskustelemaan. Useasti on todettu että näille asioille VOI oikeasti jotain. Hartiavoimin pitää tehdä töitä, usein useammankin kuukauden, mutta nämä ovat voitettava asioita ja asioita jossa aikuiset ovat vastuullisia. Em. pointti piti päästä sanomaan vaikka piti myös sanoa että lähes paita, onnekas tyttö sulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kähee korvaantui edellisessä tekstissä sanalla lähes, soti.

   Delete
  2. soti = sori. Nämä korjaavat tekstinsyötöt eivät sovi minulle. Mutta tuli sitä taikka tätä niin en enää korjaa...

   Delete
  3. Kiitoksia! Tarhan tädit oli tosiaan seuraavana päivänä jo iiiihan eri mieltä asiasta ja tyttökin oli onnesta soikeena. Tuntuu että aika moni aikuinen ajatttelee että kyllä lapset itse hoitaa ongelmansa, mutta nää tälläset asiat on vähän eri luokkaa kun joku lelun vieminen kädestä..

   Delete
 7. Kamalia kommentteja ne tädit voikin sanoa. Valitettavasti päiväkodeissakaan ei ole tarpeeksi ammattitaitoista henkilökuntaa, jotka osaisi ottaa asiat oikealla vakavuudella, sillä kiusa se on pienikin kiusa. Tolla periaatteella jonkun elämästä voi iso murtua. Pienet kun ajattelee kaikki niin paljon mustavalkoisemmin kuin me aikuiset ja ne pienetkin asiat ovat heille isoja. Alkaa oikein verenpaine nousta :( Loppujen lopuksi noilla pikku tytöilläkin kyse on kuitenkin mitä luultavimmin kateudesta. Kateus ajaa mitä ihmeellisimpiin tekoihin, jopa näillä pienillä ihmisen aluilla. Todella tylsää. Toivottavasti päiväkodin henkilökuntakin ymmärtäisi puuttua näihin pieninkiin juttuihin ennen kuin niistä tulee isoja. Tsemppiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä "lapset on lapsia" ongelmaa lukuunottamatta oon ollut erittäin tyytyväinen pk:n toimintaan, ainakin kun uudet hoitajat aloitti. Ehkä heilläkin on vielä vähän hakemista, kun eivät tunne lapsia ? Oon valitettavasti huomannut että ihan kuusivuotiaskin lapsi voi olla itse piru ja osaa hyvin salata sen omilta vanhemmilta tai pk:n hoitajilta, muille aikuisillekin voidaan jopa "aukoa päätä" nätisti ilmaistuna. Kiitos tsempeistä!

   Delete
 8. *huoh*...
  aina ja ikuisesti se kiusaaminen on keskuudessamme ja aina ja ikuisesti sitä kiusattua ei uskota... :( USKOMATONTA!!!! miten voi olla päikynhoitajien kommentoitni tota luokkaa näiden kiusaamis-stoorien jälkeen vielä... en käsitä - *puuh* pistää vihaks!!!
  mut hei - pusero on aivan ihana!!!!

  ReplyDelete
 9. Dänk juu! Tässä on kuule tullu todistettua ettäjos osaa lapset, niin osaa kyllä aikuisetkin tuon "jalon taidon".. Pksta tuli lappu, missä luki eskarilaisten säännöt ja siellä luki mm."en arvostele muita" ja kaikkien lasten allekirjoitukset alla. Että jotain ne ilmeisesti ymmärsi.

  ReplyDelete
 10. Ihana ja taidolla toteutettu paita.:) Ja kyllä, haukku tekee haavan, varsinkin jos se toistuu ja toistuu... Itse joskus hieman huvittuneena (ja samalla toisaalta jotenkin pahoilla mielin) katselen, kun kaksi pahinta kouluaikojen kiusaajaani laittavat fb-postauksia kampanjoista joissa vastustetaan koulukiusaamista. Ehkä he ovat todella muuttuneet, minun muistikuvani sensijaan eivät. :/

  ReplyDelete